mandag den 2. maj 2011

Tutorial: Mariehøne / Halvkugle

- En kage formet som en halvkugle

Kan dekoreres til at ligne en mariehøne, en skildpadde, en iglo, en fodbold ell. noget helt femte. Ja, kun fantasien sætter grænser ;o)

Til kagen på billederne (2 l) har jeg på forhånd bagt to 20 cm kager (du skal bruge 4 bunde), lavet ½ portion bærmousse og ½ portion chokoladecreme.

1. Find en skål og foer den med en frysepose, som er klippet op (her er det en 2 liters skål, og en 8 liters pose).

2. En bund deles i "pizza"-stykker.

3. Stykkerne lægges pænt i bunden af skålen, og skærres evt. til, så de dækker helt.

4. Første lag fyld kommes i.

5. En bund skæres til, så den passer oven på fyldet.

6. Flere stykker kagebund skæres til, og sættes langs kanten af skålen. Og næste lag fyld kommes i.

7. Sidste bund skæres til og lægge på toppen. Kagen sættes i køleskabet, så den kan sætte sig og fyldet stivne.

8. Kagen tages ud af køleskabet, og vendes forsigtig ud på fadet.

9. Kagen smøres op, så den bliver jævn og fin.

10. Lille kage efter samme princip sættes foran den store, og smøres op (hvis kagen da skal have et hoved :o)).

11. Hele kagen overtrækkes med fondant (nu skal der bruges den farve fondant, som du ønsker kagen skal have, hvis du ikke bruger airbrush). 

12. Kagen her er blevet farve sort med airbrush, så er der sat vinger på for at give lidt ekstra effekt. 

13. Kagen er klar til at blive dekoreret. 

14. Min færdig Mariehøne. 

God fornøjelse!

21 kommentarer:

  1. Hej

    Jeg snart lave en "skål" kage, god ide at skære bunden ud.. så de bedre kan passes til..

    Tak, fordi du deler

    Hyggehygge
    Marianne

    SvarSlet
  2. Velbekomme & den glæder jeg mig til at se!

    SvarSlet
  3. Wauw, hvor er den altså fin :) Jeg må have mig den airbrush snart, da jeg simpelthen HADER, og jeg mener HADER, at indfarve fondant ;)

    SvarSlet
  4. Uhh, den ser god ud! Men lidt for svære for mig måske...
    Tænkte på om du havde en god opskrift til bunde? Kan ikke rigtig finde nogle som bliver rigtig gode og "smidige" nok til at arbejde med...
    Hilsen Mai:)

    SvarSlet
  5. Hvis du kan lave en mousse, som stivner godt, er det ikke så svært :o) Til bunde kan du fx. bruge: http://arla.dk/opskrifter/klassens-time-kage/

    SvarSlet
  6. Hej KageMor

    Jeg skal lave en kaffekop kage og tænkte at jeg ville bruge samme fremgangsmåde som ved mariehønen - Dog ville jeg vende kagen så den har den store åbning opad. Har du prøvet det? Min frygt er, at tyngdekraften vil få den til at falde sammen. Jeg ville fylde med brombærmousse og skildpaddemousse.

    Håber du har et godt råd. Da jeg er en ren novice udi denne ædle kunst.

    Hilsen Mette

    Ps: super side du har :-)

    SvarSlet
  7. @Mette: Det burde kunne lade sig gøre. Sørg for at fyldet er godt stift, når du vender den ud. Og så måske ekstra meget smørcreme for at være sikker på at holde den på plads. Det skal nok lykkedes :o)

    SvarSlet
  8. Superside du har og tusinde tak fordi du deler.....

    Knus Susanne

    SvarSlet
  9. Hej Kagemor

    Jeg fik denne adresse link til at se hvordan man bar sig ad med at faa den facon kage, og den er bare helt fin. saa senere paa ugen skal jeg igang med at prove at lave en graeskar kage til vores Halloween fest, det skal nok blive sjovt.

    Mange tak fordi du deler med andre.

    Hilsen Joy i England

    SvarSlet
  10. Glad for du kan bruge den :o) Hyggeligt med en læser i England!

    SvarSlet
  11. Hej Kagemor.
    Dejligt med en hjemmeside hvor man kan finde lidt inspiration. Jeg har prøvet at bage efter din opskrift på lyse bunde, men de falder sammen på midten når jeg tager dem ud af ovnen. Har du noget forslag til hvad jeg gør forkert? Jeg har også prøvet at lave fondant efter din opskrift, men finder det meget svært at rulle det ud så jeg kan overtrække kagen. Har du nogen ide om hvad jeg skal gøre anderledes?
    Venlig Hilsen Lena

    SvarSlet
  12. @Lena: Hvis kagen falder sammen, så tror jeg ikke, den har fået nok. Jeg tester altid med en træpind, for at se om den er gennembagt.
    Jeg ved ikke helt med fondanten, er det fordi den klistrer for meget ell smuldrer, at du ikke kan rulle ud? Klistret, så skal du bruge lidt maizena, tør, så skal der mindre flormelis i.

    SvarSlet
  13. tak for en god side.
    vil nu prøve at lave min først kage til min moars fødselsdag.i starten af januar
    og denne mariehøne ser ud til at være rimelig overkommelig at starte med.

    kan læse du har brugt en airbrush pistol til at farve med.
    det har jeg ikke lige budget til pt.
    men tænkte jeg ville bestille noget pastafarve fra specialkøbmanden.
    hvis der er andet som ville være godt at købe med tages råd gladeligt imod)
    men kan man bare bruge en alm. pensel til at farve med eller er pasta farverne så koncentreret.
    at det ikke fungere. (kan se et sted at man skal bruge en tandstik til dossere farven til at farve fondant) så tænkte det måske ville blive for voldsomt med farve på en pensel

    og så lige et spørgsmål mere. det sorte der er blevet lagt oven på fyldet på billede 5 er det en mørk bund
    (eller som ihvertfald er noget mørkere end de første bund billeder, da de ser noget lysere ud (billede 2)

    tak endnu engang for en god side
    hilsen casper

    SvarSlet
  14. Du kan sagtens farve med pastafarve i stedet for airbrush. Pastafarven kan enten æltes ind i fondanten, ellers kan du fortynde den med en lille smule klar alkohol, så kan du male på fondanten.
    I min marie-kage er med både lyse og mørke bunde, derfor farverforskellen :o)
    God fornøjelse med kagen!

    SvarSlet
  15. takker for svar
    er igang nu.
    og har lige lavet første gang bunde (lyse) i 20 cm diameter rund springform, det tog dog ca. 1t10m ved 170 grader. og de blev ca. 5,5 cm høje så tror vist kun der er til 2 bunde der. nu må vi se hvordan det går med klassens-time chokolade som er i ovnen nu i bradepande :-)

    SvarSlet
  16. Hej..

    Tak for en fed side der har givet mig stor inspiration til og kaste mig ud i kageverdenen..
    Skal lige vide hvor mange personer dine mariehønekage er til.. Skal lave en kage til 25 børnehave børn nemlig..:)

    SvarSlet
  17. Tak :o)
    Du skal blot vide, hvor mange dl skålen, du vil bruge, kan indehold.
    Dvs. en 2 liter skål = 20 dl / 2* = 10 personer.
    *2 = 2 dl pr. person
    Tænker måske børnehavebørn skal lidt mindre end en voksen :o)

    SvarSlet
  18. Hvordan har du lavet følehorn? Er det bare tørret fondant eller har du stiver i?

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg brugte ståltråd, som jeg har beklædt med fondant. I hovedet på den stakkels marie har jeg sat sugerør, og i dem satte jeg følehornen, så ståltråden ikke er ned i selve kagen :o)

      Slet
  19. fed kage, vil lave den til min datter, men hvor lang tid skal den stå i køleskabet?
    hilsen camilla

    SvarSlet