torsdag den 3. februar 2011

Kager uden laktose

Der findes mange forskellige slags fødevare allergier og overfølsomheder. Hos os er det laktosen, der ikke dutter i kagerne, hvis småfolket skal spise med.

Laktose er mælkesukker, og optræder i en million milliard fødevarer, MEN heldigvis findes der også en tilsvarende mængde uden! Så selv om det kan være en udfordring at undgå laktose i kager, kan det sagtens lade sig gøre.

Her har du min hjemmestrikkede liste med mine løsninger, for hvad du kan bytte mælk, smør etc. ud med, og stadig ende med et lækkert resultat:
 1. Mælk kan erstattes af appelsinsaft i chokoladekage, og æblesaft i lys kage
 2. Mælk kan også erstattes af laktosefri mælk fra Arla (fåes efterhånden i alle supermarkeder)
 3. Fast margarine/smør kan byttes ud med Coop Fri (fåes i Kvickly/SuperBrugsen)*
 4. Flydende margarine/olieblandinger er ofte mælkefri (men tjek altid etiketten), og kan bruges i alm. formkager
 5. Fløde og yoghurt kan købes i Sverige i laktosefri udgaver (findes i almindelige supermarkeder, som ofte har et stort udvalg), så en mousse med fløde er stadig muligt
 6. Til opsmøring kan fx. bruges palminsmørcreme, hvor smøren erstattes med CoopFri, for med palmin i bliver den nemlig stadig rimelig stiv
*Det kan dog være svært at rulle dejen ud til fx. småkager, og jeg har ikke fundet noget fedtstof uden mælk, som løser det problem.

Hvis kagen skal være helt uden mælk, så er det punkt 1, 3, 4 og 6, du skal følge.

Du må endelig ikke tro, at du altid vil få nøjagtig det samme resultat, som med de oprindelige ingredienser. Men prøv dig frem, for det kan sagtens lade sig gøre at lave lækre kager til dem, der ikke kan tåle laktose :-) Og det er småfolket meget glade for.

Et par af de svenske produkter ses nedenfor.

4 kommentarer:

 1. Fantastisk hjemmeside du har og rigtig skønt med lidt hjælp til at undgå laktosen. Det skal bestemt testes i en fart herhjemme hvor vi netop har fundet ud af at laktose er et no go til datteren...
  Har lige et enkelt spørgsmål. Appelsin og æblesaften der kan erstatte mælk, er det bare juice eller er det ufortyndet saft du bruger??

  Tak for super inspiration :-)
  Malene

  SvarSlet
  Svar
  1. Velbekomme :o)
   Det er helt almindelig juice, du kan bruge i stedet.

   Slet
 2. Laktosefri fløde kan også købes herhjemme, bl.a. i Kiwi og SuperBest

  SvarSlet
 3. Fløde og yoghurt kan købes i de fleste butikker her hjemme også :)

  Men en super fin og inspirerende blog :)

  SvarSlet