søndag den 11. september 2011

Fondant uden skumfiduser

1½ stk. past. æggehvider
2 spsk. glykose
Ca. 750 g. flormelis
10-20 dråber smagsessens (mandelessens, vanilleessens ell. en helt anden)

Æggehvider, glykose* og smagsessens blandes godt i en skål med en ske. Derefter blandes flormelis i lidt efter lidt og røres godt med skeen. Når du ikke kan blande mere i vha. en ske, så æltes det færdig, til det har en fast konsistens, som modellervoks. Må gerne være lidt klisteret, så synes jeg, at det bliver bedst.

Opbevares i en tætlukket pose, og bruges enten med det samme ell. inden for 3-4 uger.

God fornøjelse!

*Glykose slipper nemmere ske, hvis den skylles med koldt vand, inden du bruger den.

70 kommentarer:

  1. Kan man det? Fantastisk - tak for tippet!

    SvarSlet
  2. hvor meget bliver der?? :D

    SvarSlet
  3. hvor køber du glykose henne?

    SvarSlet
  4. Hej!
    Jeg er tilmeldt din blog som fast læser, fordi du laver sådan nogle FANTASTISKE kager! Og så blev jeg lige selv inspireret!
    Tusind tak for de fine opskrifter, der ligger her på bloggen - det er lige til at gå igang med. Jeg har linket dig til mit indlæg om mine første kager med fondant ;)

    SvarSlet
  5. Der bliver ca. 750 g, som kan dække min. 2 runde kager i diameter 20 cm.

    Glykose kan købes i specialbutikker, Kvickly og SuperBrugsen.

    Tak for de søde ord Camilla :o)

    SvarSlet
  6. Jeg har et lille problem med at få glykosen til at opløse sig.. Hvordan gør du det?? :o)

    SvarSlet
  7. Behøves man at putte essens i ? :)))

    SvarSlet
  8. Behøves man at bruge essens ? :))
    - Hvis ikke kan man så bruge vanilje/ vanilje stang i stedet for

    SvarSlet
  9. Jeg har ikke haft problemer med at blande i glykosen i. Eneste problem er at få det af skeen, men det klares ved at skylle den under koldt vand, inden dosering af glykosen. Og ellers så skal det blot æltes godt samme.

    Du kan sagtens lave det uden essens. Vanillestænger kan sagtens bruges, men tænk på at vanillekornene vil kunne se tydeligt i fondanten.

    :o)

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for svaret, søde ! :)

      Slet
  10. Hej Kage mor.
    Jeg har et lille spørgsmål..
    I din opskrift på fondant med skum fiduser skriver du hvordan man kan farve det. Virker det på samme måde med fondanten med glykose i?
    Hilsen Nana

    SvarSlet
  11. Ja, du kan farve med pasta farve, både når du laver fondanten, og når den er færdig. Farver du med alm. frugtfarve, skal det være, når du laver den, og ikke i færdig fondant.

    SvarSlet
  12. Hvordan skal det opbevares efter det er lavet ?
    i køleskab eller bare køligt ?

    SvarSlet
  13. Den opbevares i en lufttæt beholder/pose i køkkenskabet.

    SvarSlet
  14. Hej :)

    Kan man undlade glukosen i denne fondant?

    SvarSlet
  15. Tror jeg ikke, det kan købe i de fleste supermarkeder.

    SvarSlet
  16. Kan man bruge sirup eller honning istedet for glukose?

    SvarSlet
    Svar
    1. Det tror jeg ikke, men glukosesirup findes i de fleste større butikker, Nordic Sugar laver bl.a. en variant.

      Slet
  17. Hej KageMor

    Rigtig flot hjemmeside du har :)

    Jeg vil bare høre om den glucose du henviser til er blot glucosesirup?
    Jeg har fundet noget der hedder glucosesirup i føtex.
    Mon kan det bruges?

    venlig hilsen
    Sarah.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det kan det sikkert sagtens. Jeg har set fra Heiberg og fra Nordic Sugar, og de er begge fine.

      Slet
  18. Hej kageMor

    Er glucose det samme som glucosesirup?

    Kan glucosesirup bruges i stedet for?

    kh
    Sarah.

    SvarSlet
    Svar
    1. Du kan sagtens bruge glukosesirup.

      Slet
  19. Tak for dit svar :) jeg har brugt glukosesirup og det blev til en god sukkermasse
    Men konsistensen blev ikke elastisk som den færdiglavede fondant jeg købte.
    I deklarationen stod der, at der var bl.a. Gummi i, hvad kan jeg tilføje tror du, som kan give massen mere elasticitet og eftergivelighed?

    Er gummi noget man kan købe? Min fondant gik i stykker tit under udrulling.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det ved jeg desværre ikke :o)

      Slet
  20. bliver det ligeså sødt som fondant lavet på skumfiduser?

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, der er ikke den stor forskel på de to mht. smag.

      Slet
  21. Hej Kage mor!
    det der med smag der :) Kan man bruge hakket chokolade fx :)?

    SvarSlet
    Svar
    1. Nej, da der så ville komme klumper i det, men du kan bruge alm. kakao.

      Slet
  22. Kære KageMor,

    jeg har brugt din opskrift på fondant på min blog - har tilføjet link til din blog og info om at det er din opskrift, håber det er ok med dig.
    Ellers må jeg sige at den opskrift (uden skumfiduser) er absolut den billigste fondant jeg har skaffet inden videre og er lige så god som andre - anbefales varmt.

    Tak for opskriften og kom forbi hvis du har tid/lyst :)

    Venligst,
    Jasmina

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er ok.
      Fin kage du har lavet til Armin, ser godt ud med de mange helt tynde bunder :o)

      Slet
  23. hej hej :-) dejlig blog du har. jeg har fået til opgave at lave min morfars fødselsdagskage, har planer om at lave en alm kage til gæsterne, men problemet ligger i at min morfar har sukkersyge, og så skal han selvfølgelig have en sukkerfri kage for sig selv. Nu vil jeg bare høre om det lyder helt hen i vejret at erstatte flourmelis i denne opskrift med mel??
    Burde det et eller andet sted ikke have samme effekt? og om så ikke andet, for at undgå alt gluten(elastikken) i melen, kunne jeg måske købe en uden.
    hvad siger du? :-D

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg ville lave en blomst ell. lign. pynt af fondant, som nemt kunne tages af, inden han spiste kagen. Det gør jeg, når jeg laver sukkerfri-kager.

      Slet
  24. Nu har jeg forsøgt at lave fondanten.. Jeg har bare et problem.. Kan ikke få den til at tage alt formelisen og kan ikke rulle det særlig tyndt og det flækker rundt i kanten når jeg forsøger at lægge det på..
    Har du et forslag til hvad der kan være problemet? :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er ikke altid al flormelisen skal bruges. Når det revner/flækker er det ofte, fordi det er blevet for tørt. Hold igen med flormelisen og ælt godt igennem.

      Slet
  25. Kagedronningen01 juni, 2012

    2 ting:
    Vær opmærksom på, at glycosesirup ofte er lavet af hvede, hvis der er nogen, der er allergisk.
    Da jeg for 30 år siden lærte at lave fondant i USA, kom vi en smule vand på hænderne og æltede det i, hvis fondanten var blevet for tør.

    SvarSlet
  26. Hej Kagemor.
    Hvor plejer du at købe det glukose henne du bruger til din fondant??
    Og bruger du "rigtig" glukose og ikke glukosesirup??
    Mvh en stor fan

    SvarSlet
  27. jeg ville bare vide om det er glykose som man for eksempel kan købe i matas, som er flydende væske, eller om det er glucose som man kan købe i panduro hobby som er en slags pulver :) ??

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er den flydende udgave. fåes bl.a i Kvickly fra Nordic Sugar.

      Slet
  28. Hej kagemor.
    Jeg har i dag prøvet at lave denne opskrift på fondant men jeg synes bare den bliver VED med at være klistret. Jeg har brugt snart 2 pakker flormelis men den hænger stadig fast i mine hænder og i bordet og alle andre vegne. Skal jeg bare blive ved med flormelis til den ikke klistrer mere??
    Mvh en fortvivlet fan

    SvarSlet
  29. Øv, øv! Jeg ville lægge den i en pose, og arbejde videre med det dagen efter.

    SvarSlet
  30. Hvor meget vejer de 15 chamallows? Jeg har købt nogle rocky mountain...
    Super god side !

    SvarSlet
    Svar
    1. Tror de passer fint i størrelse :)

      Slet
  31. Hej Kage Mor.
    På youtube og andre steder har jeg set at man skal lægge fondanten i køleskabet natten over, før man bruger det? Er det nødvendigt?

    -Emma

    SvarSlet
    Svar
    1. Det vil gøre den hård og svær at rulle ud. Så aldrig i køleskabet med denne udgave af fondant :o)

      Slet
  32. Hej Kagemor (og andre der har forsøgt sig med begge fondantopskrifter).
    Hvilken en er bedst?
    Jeg har nogle gange forsøgt mig med MMF, og det er aldrig lykkes mig at få den helt rigtige konsistens - enten er den for klistret eller også bliver den for tør.
    Er det denne opskrift jeg så bør prøve? :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg kan bedst lide den med skumfiduser, men hvis den har drillet, synes jeg bestemt, du skal prøve denne. Hvis det driller for meget, så brug købefondant, det er dejlig nemt! :o)

      Slet
  33. Hej tak for en spændene side...Hvor længe kan man opbevare fundanten

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg bruger den helst indenfor et par dage, men den kan gemmes længere, men synes ofte den bliver tør.

      Slet
  34. Hej KageMor.
    Jeg skal lave en fødselsdagskage til min nevø på 6 år, han har ønsket en "Star Wars rumskibs kage" og jeg har gået rundt med nogle ideer i et stykke tid. Hvis jeg bagte en bradepande med chokoladekage og skar den ud i en trekant som et rumskib og overtrak den med fondant? Altså lave en hvid og pynte med noget grønt og rødt for at få den til at ligne et rumskib, er det mugligt? og er det svært med fondant da jeg ikke har prøvet det før?

    SvarSlet
    Svar
    1. Håber kagen gik godt. Fondant er drilsk, og går ikke altid godt.

      Slet
  35. Hej. Hvad er forskellen på past. æggehvider og alm. æggehvider? Jeg tænker, kan jeg ikke bare skille blommerne fra hviderne, også bare bruge hviderne? Vil helst gerne have svar hurtigst muligt, fordi jeg skal forsøge mig ad allerede i morgen :-) jeg har købt glykosesirup i dag, det kan fås i føtex til 19.95 ,- fra dansukker, står sammen med alle de andre sirup og sukker afdelingen :-) (til dem, der kunne få brug for det)

    SvarSlet
    Svar
    1. Past. æggehvider er varmebehandlet og derfor uden risiko for salmonella. Se mere her: http://www.eggsite.dk/Products/Pasteuriserede%20aeg.aspx

      Slet
  36. Hvilken købe fondant vil du anbefale??? Jeg har prøvet denne opskrift det er som om min glukose laver krystaller i klumper. Hvorfor??

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg bruger sjældent købefondant. Har prøvet et par gange med fondant fra Oetker, som virker fint.

      Slet
  37. skal man bruge glykose

    SvarSlet
  38. Hej Kagemor. Hvor mange gr. er 1½ bæger past. æggehvide?

    SvarSlet
  39. Hej Kagemor :)
    Tak for en fed blog (og super god opskrift på fondant uden skumfiduser, som er den jeg bruger hver gang jeg laver kage).
    Men har et kæmpe problem, som jeg håber du kan hjælpe mig med :)
    Jeg har været ude at købe THE MAT, som jo skulle være helt fantastisk og gøre det hele meget nemmere når man arbejder med fondant. Og det troede jeg da også 100% på.... indtil jeg prøvede den. Min fondant klistrede fast på begge lag af måtten og jeg måtte til at tørre af med våd klud og skal nu til at smørre den igen :( Kunne du måske hjælpe mig til at finde en forklaring på hvorfor den skal være så dum?

    Hilsen den frustrerede amatør konditor :(

    SvarSlet
  40. Behøver man at bruge past. hvider kan man bare ikke bruge alm. æggehvider? :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Der skal bruges past. æggehvider, det er for at undgå salmonella.

      Slet
  41. Smager denne her fondant opskrift godt? :) er 1 1/2 stk æghvide et æg eller hvor meget i gram? Taak!

    SvarSlet
    Svar
    1. Den smager af sukker :)
      1½ stk må være fra 1½ æg, men brug past. for at undgå salmonella.

      Slet
  42. Kan det passe, at glykose er det samme som glykosesirup ?

    SvarSlet
  43. Kan det passe, at glykosen som skal anvendes, er det samme som glykosesirup ?

    SvarSlet
  44. Hvor meget er 10-20 dråber af essens i tsk eller spsk? Håber du kan svare, kunne godt tænke mig at prøve denne opskrift:-) Har prøvet den med marshmallows og synes den er MEGET sød, måske er denne en anelse mindre sød i smagen?

    SvarSlet
  45. Hej mange tak for en god og nem opskrift. Var rigtig nem at lave:) jeg skal lave småkager til en venindes bryllup og skal bruge hjemmelavet fondant første gang. Småkager er til gæsterne som enten kan spise dem eller gemme dem. Jeg skal lave småkagerne 3-4 dage inden festen. Mit spørgsmål er: kan denne type fondant klare at blive gemt?

    SvarSlet
  46. Hvornår putter an farve i?

    SvarSlet
  47. Hej Kagemor.
    Jeg skal for første gang lave fondantfigurer.
    Har du et tip eller trick til hvordan min fondant skal være, konsistensmæssigt?
    De skal ikke spises, og de skal gerne ende med at ligne 1-2 styk M&Ms figurer.

    SvarSlet
  48. Hej Kagemor
    Er det muligt at lave hjemmelavet glukosesirup? på forhånd tak

    SvarSlet