torsdag den 12. august 2010

En lille guide til at lave en kage

som måske kan hjælpe, hvis du vil igang :-)

1. Vælg fyld
     - en klassiker er hindbærmousse og chokoladecreme, men der findes selvfølgelig mange andre variationer

2. Vælg bunde
     - mørke ell. lyse, brug din bedste chokoladekage, en skøn sandkage ell. en drømmekage uden kokostoppen, og del kage i 2-3 bunde)

3. Vælg en smørcreme

4. Vælg pynt og hvilken farve fondant, der skal overtrækkes med

5. Find et fad (der passer til din kage)

I god tid laves en lille portion fondant, og pynten laves (det lykkedes ikke altid for mig at være i god tid, men det er nu nemmest...). Stor figurer lavet i fondant skal laves i god tid for at tørre ordentligt.

Dag 1 - Lav fondant (til overtræk) og bag bunde.

Dag 2 - Lav mousse og creme, og hvis kagen lægges sammen i en form, så kan den lægges sammen nu.

Dag 3 - Kagen lægges sammen nu, hvis du ikke bruger form, dvs. når mousse og creme er stift. Efter et par timer kan den smørres op og overtrækkes med fondant og pyntes. Og den kan nu spises ;-D

Husk: Fløde ikke holder evigt, så flødefyld skal laves tættest mulig på servering, og holdes på køl.

God fornøjelse!

P.s. Hvor meget kage?

37 kommentarer:

 1. Hej, har lige fundet din blog for nogle dage siden, total hyggeligt. Jeg forsøgte mig med fondant igår (på min fødselsdag og resultatet kan ses på min blog), men jeg har lige et spørgsmål, resten af fondanten er nu i køleskabet, det skal bruges på søndag, hvornår skal jeg tage det ud før det bliver blødt og til at arbejde med igen?

  SvarSlet
 2. Fantastisk blog du har her... jeg er blevet meget inspireret og kaster mig ud i at skulle lave en fin kage til min søns barnedåb næste søndag. Jeg regner med at lave den færdig lørdag aften, men hvordan opbevarer jeg den bedst... har fået nogle pap æsker af en bager... men hvad gør du?

  SvarSlet
 3. @Stine: Velkommen ;-) Fondant-rester kan sagtens gemmes i køkkenskabet. Hvis det er i køleskabet, ville jeg tage det ud et par timer før, og så måske varme den lidt i microovnen :-)

  @Majbrit: Tak :-D Opbevaring i en papkasse i køleskabet er en rigtig fin måde at opbevare på. Pappet tager kondens, så kagen holder sig fin og mat. Pak evt. stærkt lugtende madvare ind, så kagen ikke tar smag af fx. hvidløg ell. lign.

  SvarSlet
 4. Pefekt, jeg er ved at lave en ekstra portion nu som reserve (jeg er ikke helt sikker på om resten er god nok nu hvor det andet blev lidt tørt).. Tager det ud så snart jeg er stået op, så kan det blive lidt blødt, for det er virkelig stenhårdt :)

  Tak for svar.

  SvarSlet
 5. Tak for det.. :-) Forresten, hvor lang tid før kan man lave sine fondant figurer, hvis man opbevare dem tørt og mørkt? eller skal de på køl?

  På forhånd tak

  SvarSlet
 6. @Majbrit: De kan holde næsten evigt, så længe de blir opbevaret tørt og støvfrit. Tør dem uden noget over i køkkenskabet, og så i en æske, når de er helt tørre.

  SvarSlet
 7. Er helt vild med dine kager, og syntes du har et fantastisk site. Har kigget hver dag i en uge nu. Jeg skal lave min første kage til min datters 11 års fødselsdag på tirsdag. Jeg mangler opskrifterne du bruger til bunder, både hvide og brune. Jeg har bagt drømmekage i dag i springforme, men der er blevet meget flade og syntes det bliver en meget tung kage. Dine ser så lækre luftige ud. Bager du kagen og så deler den eller hvad?
  Kan næsten ikke vente med at samle min første kage med fondant. Tusind tak for de gode inspirende billeder og forklaringer.
  Lene

  SvarSlet
 8. @Lene: Tak :o) Prøv at kigge her efter bunde: http://www.min-mave.dk/grupper/kager/subject-8636.htm. Der er massere af lækre bunde at vælge imellem. God fornøjelse med kagen!

  SvarSlet
 9. Hejsa, må også sige at det er nogle meget imponerende kager du kan lave.
  Skal selv prøve det og har lige et spørgsmål.
  I din guide kan jeg se at du bager bunden på dag 1. Hvordan skal de opbevares til de skal bruges? I køleskab? Pakket ind i? Og gælder det kun ved lagkagebunde eller er det det samme for marmorkage, drømmekage osv.?

  SvarSlet
 10. Tak :o)
  Jeg lægger bundene i køleskabet ell. fryseren, og har pakket dem godt ind i vita wrap ell. en frysepose.

  SvarSlet
 11. Hej igen, tak for dit hurtige svar i går. Har lige et hurtigt spørgsmål mere. Mit første forsøg på en kage, skal bare pyntes med hvid fondant, navne stukket ud i fondant og så skal der være et logo, der består af 3 tændstikmænd med maver som små trekanter. De er lavet med sort optegning og en mave hver som en trekant, i rød, blå og gul. Er det nemmeste at tegne det på fondanten med spiselig tusch inden jeg ligger den på? Eller har du et godt forslag?

  SvarSlet
 12. Velbekommme :o) Jeg synes, det er nemmest at male med en pensel. Men en tusch kan sagtens bruges.

  SvarSlet
 13. Når kagen er lagt sammen i formen som du beskriver i dag 2, hvordan er den bedste måde at opbevare den til dagen efter? :-)
  Mvh Amanda

  SvarSlet
 14. Kølskabet, når der er fløde/mælk i fyldet, og så længe der ikke er smørcreme/fondant på, dækket af sølvpapir ell. vita wrap. God fornøjelse :-)

  SvarSlet
 15. jeg elsker din blog
  men jeg vil bare lige spørge hvor du har købt dit drejefad (hvis du har et)

  SvarSlet
 16. Tak :o) Det er fra ikea og kostede vist ikke så meget(en af favoriterne i mit køkken til kageri).

  SvarSlet
 17. rigtig godt side:-) har lige prøvet at laven en kage til min søns dåb:-) du skriver når man ligger kagen sammen skal den smørres op.... hvad smørre du den op med?

  SvarSlet
 18. Opsmøring finder du under pkt 3 smørcreme :o)

  SvarSlet
 19. Hejsa :)
  Super fin og meget inspirerende side. Jeg begiver mig ud i en kage til min søns 6 års fødsesldag imorgen. Jeg tænkte om man kan lave spindelvæv i form af smeltet chokolade oven på fondanten eller vil den da smelte? :)

  SvarSlet
 20. Helle Tuxen08 februar, 2012

  Hejsa,
  Hvor er det en fantastisk side du har her - fyldt med gode råd :o)
  Jeg har aldrig prøvet det her "fondant sjov" før, og har været lidt smart-i-en-fart og lovet min søn en kage formet som en haj.
  Min største bekymring er alle de "skarpe" kanter der gerne skulle være - så den ikke kommer til at ligne en blåhval :o)
  Har du nogen gode tips til det?

  Endnu engang tak for en fantastisk side,

  Mvh
  Helle

  SvarSlet
 21. @Anita: Tror godt, du kan lave spindevæv med chokolade på fondant. Hvis du er bange for at smelte fondanten, så kan du lave spindelvævet på et stykke bagepapir og flytte det over bagefter.

  SvarSlet
 22. @Helle: Opsmøring er mit bedste bud på en skarp haj :o) Og ellers brug google og flickr for inspiration.

  SvarSlet
 23. Hej Kagemor
  Er lige faldet over din blog, fantastisk!
  Jeg står i den situation at jeg skal lave en lækker kage til min bror og hans kæreste i morgen, og vil jo gerne imponere :) Mit spørgsmål er om du tror jeg vil kunne nå at lægge en kage sammen i morgen?
  Jeg har valgt lyse bunde, chokoladeganache med skiver af jordbær og så smørcreme og fondant.. Kan alt det nås på én formiddag/eftermiddag og stadig smage godt?

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvis du lavede kagen, er jeg sikker på den smagte fantastisk :o)

   Slet
 24. Hej, fantastisk blog du har! :D
  Jeg skal lave en kage til min mormors fødselsdag, og da det er om eftermiddagen vil jeg godt lave så meget som muligt i forvejen.
  Kan du svare mig på, om roser af buttercreme kan laves dagen før? Eller bliver de i så fald kedelige? ..for så må jeg jo bare stå tidligt op ;o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Du kan sagtens lave disse blomster dagen inden.

   Slet
 25. Super god blog! :)

  Jeg står i den situation, at jeg om et par uger skal lave en kage til lørdag OG en kage til søndag. Er lidt i tvivl om hvordan jeg griber det hele an. Håber at du måske kan hjælpe mig lidt med en tidsplan?

  Mvh. Malene.

  SvarSlet
  Svar
  1. Lav kagebundene i god tid, og frys dem ned. Smørcreme kan du fx lav onsdag ell. torsdag og opbevare i køleskabet, læg kagen sammen og smør op dagen inden, og overtræk samme dag, som den skal spises, og pynt. Pynten kan jo laves i rigtig god tid.

   Slet
 26. Hold da op man kan blive inspireret herinde, virkelig flotte kager.

  Skal prøve at lave en spidermand kage til lørdag, men forstår ikke helt hvordan du for skårte bundene igennem uden at ødelægge dem?
  Og lige et spørgsmål mere : Hvordan har du fået din fodbold rund?

  Mvh Charlotte

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg skærer med en lang brødkniv og gøre det ved at skære rundt om hele kagen og så skærer ind i gennem den.
   Den halvrunde kage er lavet efter mariehøne-princippet, se under: Tutorials
   http://kagemor.blogspot.dk/2011/05/tutorial-mariehne-halvkugle.html

   Slet
 27. Hej kagemor
  SUPER fed side du har her, er blevet mega inspireret og skal til at lave en kage til min mors fødselsdag her i juli.
  Men jeg har et spørgsmål. Når man skal lægge en kage sammen hvordan undgår man så at fyldet falder ud mellem lagene af kage? Og hvis man kan undgå det ved at lægge kagen sammen i formen hvordan sørger man så for, at det ikke hænger fast i formen når man prøver at vende kagen ud??
  Hvad plejer du at gøre??
  MVH en stor fan. :)

  SvarSlet
 28. vil høre ka jeg godt lave en vanilie chokolade kage og dele den i 2-3 lag og put chokolade mousse i og vaniliecream og smørcream udover og fondant til sidst. og så lade den stå til lørdag ? hvis jeg laver den imorgen ?

  SvarSlet
  Svar
  1. Håber du fandt ud af det.
   Mit svar ville være, lav kage så sent som mulig, så den er helt frisk :o)

   Slet
 29. Charlotte31 juli, 2012

  Jeg skal lave min første kage til min søns fødselsdag som vi skal holde på søndag. Jeg forstiller mig at bage en chokoladekage som en tyk bund, derefter jordbærmousse og til sidst en lys bund på toppen. Herefter vil jeg opsmøre den med en smørcreme og til sidst lægge et marcipan låg på og pynte med et fint billed. Jeg har tænkt mig at bage chokoladekagen i en rund spring form, men kan jeg lægge kagen sammen dagen før og så vente med at pynte den til på selve dagen? Kan jeg tage chokolade kagen ud af formen inden jeg lægger den sammen? Jeg kan se at du har skrevet nogle steder at hvis den bliver i formen. Håber du kan hjælpe mig. Mvh Charlotte

  SvarSlet
  Svar
  1. Håber du har fundet ud af. Du kan i hvert fald sagtens lave den dagen før, og så pynte på dagen :o)

   Slet
 30. Rigtig fine kager. Du skriver at kagen smøres op. Kan jeg bruge en rest chokolade creme lavet på fløde til det? Og kan man godt lægge kagen sammen dagen før hvis der er fløde baseret creme i? Tænker at hvis den skal nå at trække lidt bliver det svært at nå samme dag som kagen skal spises om eftermiddagen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak :o)
   Hvis kagen er ret fast, så kan du sagtens bruge chokoladecreme.
   Det kan du godt.

   Slet