søndag den 11. april 2010

Fondant & redskaber

Tænker at der nok er andre end mig, som vil i gang med al det her kageri, så derfor dette indlæg :-)

Det er nemt at komme igang med at lave kager og med at overtrække og dekorere med fondant. Du kan sagtens bruge mange af de køkkenredskaber, som du allerede har. Start med det, og når du så er blevet bidt af kageriet, så begynde at investere i kageting. Men pas på, det kan blive en dyr fornøjelse!
Neden for er de redskaber, som jeg bruger mest inkl. forslag til, hvad der kan bruges i stedet :-)
Opskriften på fondant finder du her: Hjemmelavet fondant
  
Bageforme kan en kagebager ikke få for mange af. Men med en brandepande er du langt, for en stor firkantet kage kan jo skæres til i alle former :-)
Når kagen skal præsenteres, er det godt med et kagefad. Jeg har fundet mange af mine kagefade i en af Kirkens Korshærs butikker. Der er massere af flotte og billige fade, så ned i den lokale genbrugs.
Min kniv er en gave fra min mand, som jeg er rigtig glad for, da den er ekstra lang og bred. Men en alm. brødkniv kan sagtens bruges til at skære kagerne til og dele dem i lag.

Det grønne brædt er et non-stick-brædt, som ruller jeg fondant ud på, når jeg skal overtrække kager. Jeg bruger det også, når jeg laver pynt. Den gør det også dejlig nemt at kunne flytte "arbejdspladsen", hvis andre skal til i køkkenet. Men et helt almindelig køkkenbord fungerer også fint, det kan bare ikke flyttes ;-)
En non-stick-rulle er god til udrulning af fondant, da fondanten ikke så nemt hænger fast i den. En køkkenrulle i træ ell. andet kan dog sagtens bruges. 
En smoother bruges til at glatte fondanten, når den er kommet på kagen, og er rigtig god at have. En smoother kan ikke rigtig erstattes af et alm. køkkenredskab, men har du ikke en, kan du forsigtig glatte med hænderne.

Tyller, adapter og pose, jeg bruger det, når jeg laver den afsluttende kant på kagerne med RI (royal icing), men kan også bruges til at lave blade og mønstre. 
Du kan lave meget simple kanter med en frysepose, hvor du klipper et meget lille hul. Men det bedste er et rigtigt tyllesæt, som kan købes i fx. en isenkrammer, Ikea ell. i en af kagebutikkerne.

Når først kagen er fine og glat med overtræk, så skal den jo pyntes. Start med et par simple udstikker ell. udstik med snapseglas ell. børnenes lerudstikkere, tænk kreativt :-)
På billedet er alm. udstikkere, plunge-cutter (udstikker m. stempel, som både får dem ud af formen, og giver et mønster) og så en lille malerspatel, som er god at flytte pynten med.
I stedet for malerspatlen, så kan du bruge en alm. metalpaletkniv ell. en lagkagespatel.


De to sidste redskaber, jeg bruger, er en fin lille pensel og en metal lineal. Penslen til at sætte pynten fast med lidt vand ell. æggehvider. Lineal er mit forsøg på at få alt lige ;-) Og til at skær fondant efter til fx. sløjfer.
Penslen er god, som en af de første investering, og kan klares ganske billigt.

Happy Caking :-D

24 kommentarer:

 1. Det er et superdejligt indlæg du har lavet her. Man kommer nemlig meget hurtigt til at falde lidt for kagetings-sælgerens gode indput om hvad man har brug for, når man starter op med denne hobby...

  God mandag til dig :)

  Jette Elisa

  SvarSlet
 2. Glad for at høre :-)

  SvarSlet
 3. tusinde tak. det dejligt at man kan lære sådan noget uden at man kæmper for det, for det fleste holder (opskrifter) hemmligt jo...
  knus herfra dodu

  SvarSlet
 4. hej kagemor
  Vældig flotte kager du laver, jeg er selv igang med at prøve, pga at min søn skal snart konfirmeres, og jeg vil self. gerne lave en flot kage til ham denne dag, men det jeg har problemer med er at få fondaten lagt pæn på uden at den folder. Har du muligvis en metode eller et godt råd?
  påforhånd tak :)

  SvarSlet
 5. Tak :o) Jeg glatter oppe fra og ned, og lidt af gangen hele vejen rundt. Prøv at evt. at søge på 'cover a cake with fondant' på youtube.com. God fornøjelse!

  SvarSlet
 6. Kære kagemor.
  Tusinde tak for meget inspiration og de gode forklaringer. Har været til stor hjælp for en nybegynder indenfor lidt fancyer bagning:-)
  Har ligesom overstående noget problemer med ikke at få fondanten til at lave folder på siden, men vi prøve at youtube det som du skriver. Men jeg plejer at sætte kagen i køleskaber når jeg har betrukket den med fondant, når jeg da tager den ud for at pynt den synes jeg den "sveder" lidt dvs at fondanten bliver våd i det. Er det normalt eller gør jeg noget forkert???
  På forhånd tak. En hjælpeløs i norge;-D

  SvarSlet
 7. Velbekomme :o)
  Ja, det med at lægge fondant på kan bestemt godt drille, øvelse, øvelse og atter øvelse, og ellers en blomst ell. lidt RI til at skjule ups'er ;o)
  Fondant har det med at svede, når luftfugtigheden er høj, ofte et sommer-problem. God fornøjelse med kageriet i Norge!

  SvarSlet
 8. Har du en god opskrift på fondant? Uden Marshmallows?

  SvarSlet
 9. Er lige lagt ud som nyt indlæg :o)

  SvarSlet
 10. Hej kagemor

  Jeg har fundet min nye yndlingsside ;) Din blog er blevet min bibel, når jeg nu er begyndt at lege med fondant... :)
  Hvordan får du pynten til at sidde fast på fondanten? Er det vand eller med det du opsmører med?

  Tak for en fantastisk side.. ;)

  SvarSlet
 11. Dejligt at høre :o) Jeg bruger normalt lidt vand og ell. royal icing til at få pynten til at sidde fast.

  SvarSlet
 12. Hejsa... dejlig guide, syntes der er mange ting at holde styr på med det her fondant osv. Men når du f.eks laver blomster af fondanten, stivner de så, eller skal man tilsætte noget tyllose i fondanten, syntes jeg har set nogle gør det?

  SvarSlet
 13. Jeg har en bøtte med tylose, men har aldrig rigtig brugt det, og synes blomsterne stivner fint uden :o)

  SvarSlet
 14. Ok tak for svar, skal vist igang med at lege lidt, efter jeg har set hvor flot man kan dekorere :)

  SvarSlet
 15. hej jeg tænkte på hvor køber du dine råvare og matrialer henne ... lige nu klare jeg mig med det jeg har købt i diverse normal foretninger men vil begynde og samle på det lidt mere professionelle udstyr (er konditor i en føres i min hverdag og elsker bare og lave kager til alle begivenheder....

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg handler bl.a. hos specialkøbmanden og den hollandske kagebutik de leukste taartenshop. Og ellers når jeg møder ting, som kan bruges, i de alm. butikker. :o)

   Slet
 16. super fin side du har.
  men lige et spørgsmål. hvor kober du pap plade til at laver kager i etager? for kan ikke helt finde ud af hvor tykke de skal være osv.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg køber det ikke, men bruger pap, som det man står med, når man køber nye møbler, og så betrækker jeg det med frokostfolie, som er sølvpapir med papirbagside.

   Slet
 17. Så blev det endelig min tur til at hoppe ud i denne verden af kager:-)
  Jeg vil gerne høre hvordan du laver skabeloner eller lign. når du skal lave noget af fondant og som du ikke lige har en udstikker til . Fx vil jeg gerne se om jeg kan lave en kage med pynt i fondant af de der lilla østers fra oister reklamen. Jeg synes det ser vild godt ud når fondanten er skarp og lige. Ved slet ikke om det kan lade sig gøre at lave de østers, men har du et forslag, så det ikke kommer til at se al for "hjemmelavet" ud.
  Tak for en dejlig side med gode beskrivelser.

  SvarSlet
  Svar
  1. Du skal have et godt sæt redskaber og de rigtige farver, så kan du forme dig til det mest.
   Jeg har et sæt som dette:
   http://specialkoebmanden.dk/fondant-tilbehoer-29/fondant-gum-paste-vaerktoejssaet-saet-10-3721.html

   God fornøjelse :o)

   Slet
 18. Hej

  Er ny i denne fondant verden... har altid elsket at bage men har måtte "nøjes" med at pynt med glasur :) men nu står jeg og skal lave en bryllupskage næste år, så vil begynde at øve mig nu :)

  Nu til mit spørgsmål: Det er en islagkage jeg skal lave som bryllupskage, men nu går mine tanker på om det er bedst at dække den med marcipan (som jeg kan se du har gjort ved de isbomber du har lavet) eller kan jeg bruge fondant?
  Brylluppet er i august og hvis fondant ikke er så glad for varme tænker jeg at marcipan måske er bedre eller?

  Håber at du kan hjælpe mig og på forhånd tak :)

  Hilsen

  Majken


  PS:
  Total cool blog fyldt med gode ideer til spændende kager :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Velkommen :o) Jeg vil klart bruge marcipan til overtrækket. Fondant er hverken glad for meget kulde ell. meget varme, som får det til at klistere pga. kondensen. Men du kunne lave pynten i fondant, og så sætte det på lige inden islagkagen skal ind. Jeg synes, fondant er klart bedst til pynt, det bliver simpelthen mere delikat og detaljeret end marcipan :o)

   Slet
 19. Hej kage mor jeg er en pige på 12 og jeg elsker at bage og pynte, jeg har tængt på at få et udstikkersæt er der et sted i danmark man kan købe det og hvor?

  SvarSlet