torsdag den 13. maj 2010

Opsmøring

Opsmøring af kagen er en af de vigtige nøgler til succes med fondant, og der findes utallige cremer til at smøre op med. Så jeg vil forslå, at du prøver dig frem, og finder den/dem, som du bedst kan lide.
Opsmøring bruges både til at få skarpe kanter og et glat underlag til fondanten, men også for at spærre evt. frugtmousse inde. Frugtsyre smelter simpelthen fondant (tro mig, jeg har været der...), så den skal forsegles inde under smørcremen. Jeg plejer at bruge en lille malerspatel til at smørre op med, de fåes billigt i hobbyforretninger.

Her er en drømmekage før og efter opsmøring. Den kan nok godt lige klare et sidste lag, men er nu mest smurt op for billedets skyld.
Her er nogle opskrifter, så nu er der ingen undskyldning ikke at lave en fine og glat kage :-)
For alle opskrifter gælder det, at smøret skal have stuetemperatur, og det kan evt. varmes let i microbølgeovn ell. over vandbad. Alle ingredienser blandes til en ensartet masse. Cremerne kan bruges med det samme ell. fryses til senere brug.
(Smøret i opskrifterne kan erstattes af kærgården ell. lign., men så vil det ikke stivne helt så meget, som med alm. smør.)

Nutellasmørcreme
100 g nutella
100 g smør
100 g flormelis

Palminsmørcreme (PSC)
75 g smør
75 g palmin
300 g flormelis
2 tsk vanilleessens
2-4 spsk mælk

Ultimate Chocolate Frosting
4 ½ dl flormelis
1 1/4 dl kakao
90g smør
2/3 dl mælk
1½ tsk vanillesukker

146 kommentarer:

 1. Tusind tak. Opsmøring er altid en udfordring, og som du selv skriver er det rigtig vigtigt når man skal i gang med fondant. Fedt med din omvendte drømmekage-version. Det skal jeg have prøvet :)

  SvarSlet
 2. Hej

  Opsmøring er lidt en hade-opgave for mig... Så dejligt med et lille indlæg om det :)

  SvarSlet
 3. Glad for at høre det kan bruges!

  SvarSlet
 4. Hej KageMor,

  Tusind tak for dine sider. Jeg fandt dem fordi jeg har fået en opgave...lave bryllupskage til min søn og "kommende"svigerdatters bryllup. ved nu hvordan kagen skal være, chokolade med chokolademousse. har prøvet at dekorere med marcipan, det blev ikke pænt, og vil nu prøve at lave din opskrift på fondant. Men skal jeg lave den smør creme du skriver om, og dække kagen med det først ??? Pyha er lidt stresset over det, vil jo gerne have den bliver pæn.

  MVH Sanne

  SvarSlet
 5. @Sanne: Velbekomme!
  Det er bare at øve, så er det nemt nok at smøre kager op, og du vil slippe for at stresse over evt. buler :-) Palminsmørcremen er fx. ret neutral og passer til det meste.
  God fornøjelse med kagen! Det er jo en ære at få sådan en opgave :-)

  SvarSlet
 6. Kan man smøre op med creme cheece frosting - det synes jeg nemlig smager skønt, men er lidt i tvivl om det spærer fx. hindbærmousse inde...??

  SvarSlet
 7. Det tror jeg sagtens, at du kan. Blir jo bare ikke helt stift, som de andre cremer.

  SvarSlet
 8. Hej. Du er hermed min helt! :) Jeg lavede både din ultimate chokolate frosting og din fondant og har fået lavet den mindst kiksede fødselsdagskage i mit liv :) Det er lige før den er pæn faktisk. Bortset fra at jeg måtte skælde fondanten lidt ud fordi den klæbede til alt, så gik det over alt forventning og jeg er rigtig glad for at have fundet din side og for at dine forklaringer er så nemme at forstå, tak ♥ Hilsen Carina

  SvarSlet
 9. Oj det er super dejligt at høre :-D Rart at kunne hjælpe andre ud i fondant-eventyret.
  Gad nu godt have set dig skælde fondanten ud ;-)

  SvarSlet
 10. Hej. Jeg har lige printet nogle af dine opskrifter ud, og glæder mig til at kaste mig ud i at lave fantastiske kager. Jeg har kigget efter opskriften på RI, men har ikke kunnet finde den. Vil du lægge den ind på din side også ?
  Dejligt inspirerende hjemmeside du har.
  Kage-hilsen fra Rita.

  SvarSlet
 11. Den er nu lagt ind :-) Og i morgen kommer en guide for at trylle en kage frem :-)

  SvarSlet
 12. Hejsa. Super god side. :)

  Jeg har lige et spørgsmål: Hvorfor skal man bruge palmin til den ene smørcreme og hvad er det helt præcist? Kan man lave den hvor man bruger 150 g smør i stedet for 75 g smør og 75 g palmin?

  SvarSlet
 13. Det ville jeg ikke gøre, da det gode ved palminsmørcreme er netop palminen ;-) Det gør den nemlig dejlig neutral i smagen. Palmin er kokosfedt.
  God fornøjelse!

  SvarSlet
 14. Jeg takker MANGE gange.. min datter har bestilt en rigtig fed kage.. så der skal det hele på - opsmør og fondant samt oblat med Hello Kitty på.. pyha.. er helt svedt over det ;)

  Skøn side du har!! ;) Og flotte kager!

  SvarSlet
 15. Godt fornøjelse! Det skal nok gå :-D

  SvarSlet
 16. Har lige lavet fondant efter din opskrift.. føj hvor det dog sviner, haha.. men det var nemt at gøre rent - og for søren.. hvor BLEV den fondant god! Tusinde tak for opskriften :D

  SvarSlet
 17. Fondanten duede ikke.. haha.. var for tør.. så jeg lavede fluks en ny omgang i dag.. inden gæster kom - og kagen er STRÅLENDE! Tak for din vejledning. Jeg poster et billede på min egen side, hvis du vil se den? Skal nok gi' dig et praj, når jeg har lagt det op.

  SvarSlet
 18. @Anja: Øve, øve og vupti så lykkedes det ;-D

  SvarSlet
 19. Hej KageMor.
  Super flot side du har her :) jeg har også lavet lidt kager i min fritid med fondant, og har aldrig brugt smørcreme, men nu skal jeg lave en og jeg ville gerne vide når man skal lave palminsmørcremen, skal palminen være blødt lige som smørret? og når du skriver almindeligt smør, er det så lurpak??jeg skal lave en lagkage med jordbær og crem også vil jeg høre om den kan holde til at stå i to dage på køl uden det går igemmen fondanten?? håber du forstår mit spørgsmål :) <3 hilsen Ann

  SvarSlet
 20. @Ann: Palmin skal også være blød, evt. varm den alene i microovnen, inden den blandes med resten. Jeg bruger ren smør, så ja, lurpak ell. lign. Og det burde lukke alt fyld fint inde :o)

  SvarSlet
 21. Super :) Så prøver jeg, tak for det..

  SvarSlet
 22. Sikke en fantastisk side.. Jeg skal til at lave min "første" kage, i hvert fald med fondant og hele piv-tøjet. Glæder mig!!! Tænkte på om der står 3/5 del dl. mælk eller om det er 3-5 dl mælk..??

  SvarSlet
 23. Tak :o)
  Der stod 3/5 deciliter, har rettet 2/3 deciliter, for det giver vist mere mening ;o)

  SvarSlet
 24. Hej Kagemor,
  Fantastisk inspirerende side og sikke overdådige kager du laver.
  Jeg har prøvet at lave en kage med hindbærmousse, chokolade creme og fondant efter dine opskrifter, men jeg havnede i problemer da jeg skulle lave opsmøringen (brugte opskriften med palmin) Kagen havde stået i køleskabet i 10 timer inden opsmøringen, smørcremen ville ikke rigtig smøres på der hvor frugtmoussen og chokolade cremen var. Det smattede ligesom sammen. Har du et godt råd?
  kh Lissa

  SvarSlet
 25. @Lissa: Tak :o)
  Når du skal smøre op, skal smørcremen være rigtig blød, for ellers går det nemt galt. Selve kagen og fyldet er ofte køleskabskoldt og så stivner smørcremen hurtigt, når den kommer på, så mega blød smørcreme, så plejer det at due.

  SvarSlet
 26. Hej Kagemor

  Har du en opskrift på den "omvendte drømmekage" man ser på billedet?

  VH Camilla

  SvarSlet
 27. @Camilla: Det er bare en helt alm. drømmekage, delt på midten og lagt sammen med "toppen" i midten.

  SvarSlet
 28. Hej kagemor
  Har lige lavet min første fondantkage og er meget overrasket over hvor nemt det var at arbejde med. Jeg brugte din opskrift og det var utrolig nemt at arbejde med. Jeg synes det lyder rigtig lækkert med drømmekagebunde. Jeg valgte at benytte en helt almindelig smørcrene 150g smør og 150g flourmelis og det virkede helt perfekt. ( jeg bryder mig nemlig overhovedet ikke om palmin, det minder mig om klejner og kiksekage og er altså ikke helt fri for smag, efter min mening)

  SvarSlet
 29. Super at høre. Rimelig neutral synes jeg,at den er, men det er meget en smags sag, hvilken slags man bedst kan lide ;0)

  SvarSlet
 30. Hej kagemor
  I UCF mener du så ikke at der skal 3/4 dl mælk i?

  Super god side forresten ;)

  SvarSlet
 31. Jeg synes, at 2/3 dl passer fint. Og tak :o)

  SvarSlet
 32. Hej kagemor. Hvor lang tid kan palmin-smør-cremen holde sig i køleskabet?? Jeg skal nemlig lave en kage på søndag, men det ville bare være så godt hvis jeg kunne lave smørcremen allerede nu.
  Igen tusind tak for en SUUPER hjemmeside - den ligger som en af mine favorithjemmesider ;)

  SvarSlet
 33. Jeg ville kigge på holdbarheden af smør og palmin og gå ud fra det. Men synes nu, det er bedst at lave den lige inden, den skal bruges, da den skal være helt blød ved opsmøring.
  Tak for de søde ord :o)

  SvarSlet
 34. Hej Kagemor.

  Sikke en super skøn side. Og hvor er dine kager flotte :) Har nu lavet et par kager og har brugt dine opskrifter på hindbærmousse og tobleronecreme og Ultimate chokolade smørcreme. Og den compi med lyse bunde er et hit hvorend jeg servere den :) Jeg bruger dog maripan til at overtrække mine kager med, da jeg sys MMF er alt for sødt. :)
  Nu til mit ?. Jeg får gæster i morgen og vil gerne bage nogle lækre muffins med noget frosting på.. MUMS. Så var det jeg tænkte om den der ultimate chokolade smørcreme kan bruges til frosting oven på mie muffins?? :)

  SvarSlet
 35. Tak :o) Fin kornet marcipan blandet med fondant er også et godt alternativ, hvis man er mere til marcipan.
  Tror sagtens du kan bruge UCF som topping. Nok bare ikke for tyk et lag :o)

  SvarSlet
 36. Hej KageMor.

  Jeg ville rigtig gerne kaste mig ud i "kageeventyret", men jeg har et problem i forhold til opsmøringen. Min søn er mælkeallergiker og almindeligt smør er derfor bandlyst i vores husholdning. Har du hørt om nogen der har, eller har du selv prøvet opskrifter uden smør? Jeg håber du kan hjælpe med mit meget specifikke spørgsmål :)
  For øvrigt er jeg dybt imponeret over dine kager og brugervenligheden i dine opskrifter/kommentarer. Tusind tak for en god side :)
  Christina

  SvarSlet
 37. @Christina: Du kan sagtens lave en masse kagesjov uden mælk.
  Mine drenge kan ikke tåle laktose, så jeg har fundet massere af alternativer. Fx. til palminsmørcremen, kan du bruge Coop Fri (smør erstatning), som findes i fx. Kvickly, og er helt uden mælk.
  Klik også på "Laktose fri" ude i højre side under etiketter, så håber jeg, du kommer godt på vej ;o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Har du en opskrift på kagecreme, til op-smøring uden mælk/smør ?

   Slet
 38. Hej Kagemor.

  Super flot side og billeder.

  Der er lige to ting, jeg ikke er helt sikker på...

  Når man laver pynt i fondant(blomster, blade mv.) skal de så stå og tørre/stivne og hvordan opbevarer man bedst pynten, hvis man laver det nogle dage i forvejen?

  Når man har opsmurt kagen, skal den så stilles i køleskabet?

  Min generalprøve skal være min søns dåbskage, så det bliver spændende :o)

  SvarSlet
 39. @Jette: Tak :o)
  Det bedste er at lade pynten tørrer inden brug, så holder figurer og blomster bedst formen. Du skal blot opbevare pyntet tørt, fx. i en papæske i et skab.
  Og jep, kagen skal på køl, når der er smørcreme på.
  God fornøjelse med sønnens kage :o)

  SvarSlet
 40. Hej. Jeg har prøvet at lave 3 kager. Men synes altid at kage cremen driller når jeg putter smør cremen på så det bliver ét kæmpe svineri. Har du ét godt råd til hvordan det kan undgås.

  SvarSlet
 41. Er det alm. kagecreme? Hvis det er, så er det nok fordi, alm. kagecreme ikke bliver lige så stift, som mousse. Kagen skal være ret fast også fyldet, når du smører op, og så en meget blød smørcreme. Men tro mig, jeg har også kager stadig, som bare for en lang række bandeord med på vejen ;o)

  SvarSlet
 42. har lige et spørgsmål til psc, skal palminen bruges som den er eller smeltes og afkøles inden brug

  SvarSlet
 43. Du lader palminen stå på køkkenbordet i 2-3 timer, så skulle det gerne være blødt og til at piske sammen med resten :o)

  SvarSlet
 44. Hej Kagemor..
  Du er jo bare super god til det der med kager og pyntning.. Ville ønske jeg også havde tid til det :)
  Jeg har nogle enkelte spørgsmål som jeg håber du vil svare på..
  Jeg skal til min datters fødselsdag laver 4 lagkager, 2 med jordbærmousse og 2 med chokolademousse og alle 4 med UCF opsmøring på som øverste lag.. Mit spørgsmål er hvor meget af henholdvis UCF, jordbærmousse og chokolademousse tror du jeg skal bruge til 4 almindelige lagkager (dia 20 cm og 3 lag) Kan ikke finde nogle steder ved opskrifterne hvor stor en mængde man får, altså om det er til en lagkage eller flere... :)
  Håber på din hjælp... Mvh Tanja :)

  SvarSlet
 45. @Tanja: Tak :o) Det er lidt svært at svare på, da det er meget forskelligt, hvor meget man synes, der skal være i hvert lag.
  Men her er mit bud:
  3 x jordbærmousse, 4 x chokolademousse & 3 x UCF. Evt. rester kan fryses ned til en hurtig kage til en anden dag.

  SvarSlet
 46. Tusind tak for dine lækre opskrifter!!!!

  SvarSlet
 47. Jeg har flere gange tænkt på din palminsmørcreme.
  Men en bekendt har sagt at alm palmin man bruger til klejner osv smager ikke ret godt, men at der findes specielt bager-palmin som man kan bruge til fx smørcreme. Men kan kun finde en slags..
  Har jeg dårlige øjne eller er den bekendte ikke ret klog?? ;-) Hvad bruger du?

  SvarSlet
 48. Det er ganske rigtig den palmin, som du kan bruge til at koge klejner. Det er lavet på kokos, og jeg synes ikke rigtig det smager af noget. Vil sige det er den mest smagsneutrale opsmøring, jeg har prøvet, og så er den rigtig nem at bruge :o) Det kan smages til med vanille, mandelessens, lime ell. andet med god smag. Og så bare et tyndt lag af 2-3 omgange.

  SvarSlet
 49. Virkelig godt jeg så dette indlæg. Ville have brugt smørcreme fra kaj-kager, men det indeholder også frugtsyre, så det ville ødelægge fondanten, som jeg også har lavet efter din opskrift. Tusind tak.

  SvarSlet
 50. Jeg har lavet den ultiative chokolade frostning, jeg har frossent den ned i sprøjtepose, er nu ved at få kolde fødder.Var det eren god ide, skal frostningen røres igennem når de har været en tur i fryseren eller er jeg heldig og kan bruge den direkte på kagen? Tak for e god hjemmeside, jeg laver fondant så det står ud af ørerne herhjemme. Hilsen Jannie

  SvarSlet
 51. Det burde godt kunne lade sig gøre. Jeg ville tage det ud aftnen før brug og lægge det i køleskabet. Og så 1 time ell. 2 før brug, vil jeg tage det ud på køkkenbordet, så burde det sagtens kunne bruges direkte fra sprøjteposen :o)

  SvarSlet
 52. mange tak for de super skønne kage tips...

  har blot et spørgsmål til dine smørcremer... er det alm eller usaltet smør...?

  SvarSlet
 53. Velbekomme :o) Brug altid alm. smør og synes det smager fint. Jeg har flere gange være på jagt efter smør uden salt og ikke fundet det, så jeg ved ikke, om det gør den store forskel.

  SvarSlet
 54. Hej KageMor.
  Sikke dejligt med sådanne side, når man har spørgsmål omkring opsmørring osv. :)
  1. Jeg skal lave en dåbs kage til på søndag, og tror derfor det er bedst at jeg står endnu tidligere op søndag og går igang inden vi skal afsted, for jeg har ladet mig fortælle at man ikk må komme en kage med fondant og sådan i køleskabet ??
  2. Jeg skal lave en 2-lags kage (2kager ovenpå hinanden, i 2 forskellige størrelser). Hvor den består af lagkage bunde, og 2 forskellig creme indeni. Hvor meget smør creme skal jeg lave ca ?? tror jeg laver Palminsmørcreme.
  3. kan vanilleessens erstattes med vanillepulver. ??
  Håber du kan svare mig hurtigt.

  Mvh Tine

  SvarSlet
 55. @Tine:
  1. Du kan sagtens sætte en kage med fondant i køleskabet. Du skal blot lade være at dække kagen til (det vil nemlig få den til at danne kondens og klistre). Og så skal der ikke stå stærk lugtende madvarer derinde også.
  2. Har lige smurt to kager op (begge 30x20x6cm) og der var en dobbelt portion PSC nok.
  3. Ja :o)

  SvarSlet
 56. wow... er vild med din hjemmeside.
  Jeg vil snart kaste mig ud i eventyret og se hvad der kommer ud af det. Glæder mig helt.
  Jeg kommer nok tilbage med spørgsmål...
  Flot arbejde, du er dygtig.

  Mvh. Louise.

  SvarSlet
 57. Tak :o) Og rigtig god fornøjelse!

  SvarSlet
 58. Puha har lige afsluttet min første opsmøring nogensinde.Det var mere kompliceret end jeg havde regnet med, men slut resultatet ser meget godt ud. Nu håber jeg bare det lykkes mig at lægge fondanten rigtig på. Tak for en super fantastisk side. Kunne ikke have lavet denne kage til min gudsøns 15 års fødselsdag uden :)

  Mvh Bonnie

  SvarSlet
 59. @Bonnie: Håber fondanten opførte sig ordentligt ;o) Glad for du kan lide bloggen!

  SvarSlet
 60. Hej.
  Til at starte med vil jeg sige, at det er en rigtig god side du har.

  Jeg vil prøve at lave den smørcreme med palmin, men hvor stor en kage rækker din opskrift til og hvor længe skal kagen stå på køl før der kommes fondant på?

  Hilsen Didde

  SvarSlet
 61. Tak :o) Palminsmørcreme rækker til en kage på 20 cm. Du skal blot have den på køl i 5-10 min.

  SvarSlet
 62. Hej Kagemog.
  Jeg skal lave en kage til min datters afslutning i dp på torsdag. Er igang med bundene nu, men hvornår skal jeg lave cremen som skal indeni? Jeg vil lave n fløde-nougat creme.

  Kh Jannie

  SvarSlet
 63. Den skal laves samtidig med at kagen lægges sammen. Håber den blev god.

  SvarSlet
 64. I din ultimate chocolate frosting der står der 1 1/4 dl kakao. er det kakao pulver eller sådan rigtig kakao :o)

  SvarSlet
 65. Det er rigtig kakao, som du skal bruge :o)

  SvarSlet
 66. Jeg har et spørgsmål ang. fondanten. Når en rund kage skal overtrækkes, vil der så ikke være lapper af fondant på siderne? Hvad gør man med dem?
  Tak for en go side!
  Janni

  SvarSlet
 67. Jeg trækker forsigtigt ud i fondanten og glatter ned langs siderne. Tjek evt youtube, der kan man finde videoer, hvor det vises.

  SvarSlet
 68. Hej Kagemor.

  Jeg har også sendt dig en mail, men skriver også lige her inde :) Jeg skal stykke en kage sammen og vil i kanten inden mousse kommes i, lave en tynd palmin smørcreme kant, så der ikke kommer mousse ud i siderne og blander sig med cremen når jeg skal smøre selve kagen op, men mit spørgsmål er så, kan man lave palmin opsmørings cremen, bruge lidt, ligge den på køl og tage den ud dagen efter hvor den skal smøres op og lade den ligge i noget tid, og så bruge den igen? Eller vil jeg kunne smøre min kage op med det samme når moussen er kommet i, i og med at jeg kommer en kant af smørcremen i som en ramme for den mousse jeg kommer i, eller skal den stadig lige sætte sig, så kagen ikke er så blød når jeg skal smøre den op?

  Håber du forsår mit spørgsmål, kan være lidt svært at forklare.

  Men venlig hilsen
  Didde

  SvarSlet
 69. Du kan godt bruge PSC over to dage, men husk palmin bliver meget stift i køleskabet, så det skal "tø" op i et godt stykke tid.
  Du kunne også lave kanten, og så lade kagen sætte sig en time ell. to med mousse, så burde du sagtens kunne smøre op derefter :o)

  SvarSlet
 70. Tak for dit svar :-)
  Vælger jeg at sm
  ørre kagen op en times tid efter mousse er kommet i, kan PSC så bare ligge på bordet i den time? Er det godt for den smør der er i?

  SvarSlet
 71. Hvad med at tage frem til kanten først, og efter det tage det til opsmøring frem, så det kun skal være fremme imens moussen stivner. Bare et forslag.

  SvarSlet
 72. Hej

  Tak for en rigtig god side.. Har brugt sit dine opskrifter med stor succes. Men palmincremen driller.. Den trækker hindbærmoussen ud... Jeg kan slet ikke få det der opsmøring til at virke.. Lagde fondant på alligevel og resultatet blev oki, men ville være bedre med smørcremen.... Er den mon for tyk?

  Hilsen en fan ;)

  SvarSlet
 73. hejsa
  sikken en dejlig side du har fået lavet.. Man for jo næsten svar på alt når man som nybegynder bevæger sig ind i kagekunstens univers..

  Jeg har nu alligevel et par spørgsmål..
  Skal lave en rund dåbskage regner med størrelse ø.32, burde det ikke være nok til 32 personer? Kagen skel have 3 lyse bunde og bærmousse og chokoladecreme.

  Hvor maget bærmousse og chokoldecreme skal jeg bruge.. Og hvor meget smørcreme og hvis jeg dobler opskriften op på bundene er det nok.. (Hvis jeg går ud fra dine opskrifter?)

  SvarSlet
 74. Tak :o)
  ø32 med en højde på min. 8 cm er helt fint til 32 personer.
  Gætter på hindbærmousse x 1,5 er ok, og chokoladecreme x 2.
  God fornøjelse!

  SvarSlet
 75. Palminsmørcreme skal være meget blød for at undgå at den trækker moussen ud, så skal det nok gå. Blød som tyk sovs ;o)

  SvarSlet
 76. Halløj, du har vel ikke en opskrift på en laktosefri smørcreme?

  SvarSlet
 77. Se det er nemt nok, har nemlig selv to drenge, som ikke kan tåle det :o) Smør kan erstattes med Coop Fri (mælkefri margarine fra Kvickly, Superbrugsen etc.) ell. becel, og mælken kan erstattes af laktosefri mælk fra Arla. Den, der bliver mest stiv, er den med palmin.
  Jeg har et indlæg om laktose fri kageri, se under etiketter ude til venstre.

  SvarSlet
 78. Hej Kagemor.

  1000000000000 tak for din opskrift på PSC. Den har lige været med til at gøre min fødselsdags lagkage utrolig glat og fin. Den er SÅ nem at arbejde med. Havde kagen på køl i nat og har opsmurt her til morgen. Perfekt resultat og jeg er bare en glad amatør i gang med min 3. fondont kage :)
  God søndag,
  Kærligst Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. @FrostingWitch: Dejligt at høre det var en succes :o)

   Slet
 79. Hej Kagemor

  Jeg går i gang med at lave en kage på torsdag, til min datters barnedåb om søndagen :) (1* ø 25-27 cm, 1* ø 18 cm, og 1* 10,5x4,8 cm) de bliver stablet ovenpå hinanden, temaet bliver påfugl.. puuha der er mange "fjer" der skal laves;)
  Er stooor fan af banan lagkagen *MUUUUMS*, så det bliver banen og dr. oetkers creme, der skal være indeni, tænkte på om du havde et godt tip til hvad jeg kan bruge som "kant" for at holde cremen inde.? Havde ikke de store problemer med opsmøringen sidste gang, men den blev ikke helt jævn. Bruger nutella smørcreme.
  Tænkte på hvilken slags kakao du bruger til UCF'en`??

  Tak for en SUPER god side <3

  SvarSlet
 80. Hvis cremen bliver godt stiv, skulle den gerne blive ind, dog har bananer tendens til at stikke af :o) Måske lægge dem på bundene først og så creme på. Hvis opsmøringen ikke bliver helt glat, så smør op igen, eller glat ud med en varmet kniv.
  God barnedåb :o)

  SvarSlet
 81. Ida Markmann19 februar, 2012

  Hej Kagemor :-)
  Jeg er en 13 årig pige, og jeg elsker at lave kager.. :D
  Jeg fandt din side for nogle uger siden og jeg er så inspireret af dig!
  Jeg synes selv at mine kager er blevet meget bedre takket være dig! Tusind tak! :D

  SvarSlet
 82. Ida Markmann19 februar, 2012

  Hejsa :D

  Når det står til Chocolade smørcreme at der skal bruges kakao er det så pulver eller kakaomælk??

  SvarSlet
 83. Det er rigtig kakao, som bruges, lige som hvis man bager chokoladekage :o)

  SvarSlet
 84. Hej Kagemor.

  Jeg har simpelthen brændt mig helt varm på at skulle lave en omvendt drømmekage.
  Mit problem er bare, at jeg skal lave den i en rund form. Har du et tip til det, eller er det bare at bage den ene bund først, og så den anden bund og komme fyldet på den sidste bund?

  Jeg skal lave kagen i en rund form der er 23-24 cm i diameter. Hvor meget tror du, at jeg skal beregne at lave?

  Du må meget gerne svare mig på mail: Charlotte_andersen_4@hotmail.com

  På forhånd tak - og tak for en god blog :)

  Mvh Charlotte.

  SvarSlet
 85. den lurpark man skal bruge er den den saltet eller u saltet??

  SvarSlet
 86. Hej:)
  Tak for dine opskrifter.. Jeg har lige et spørgsmål. Når man har spurt om med f.eks. PSC, skal det så sidde og tørre lidt.?? Jeg har ikke prøvet det endnu, men skal nemlig prøve her i næste uge..

  SvarSlet
 87. Hej Kagemor.

  Jeg skal for første gang nogensinde forsøge at lave en flot kage! Jeg tror snart jeg har læst samtlige indlæg på din side, og føler det har rustet mig en del.
  Jeg skal servere 2 kager lørdag d. 21/4 + en buffet, så der er nok at se til.
  Hvornår vil du sige jeg skal samle kagerne? Og skal der PSC på dagen før, så den kan stå i køleskabet natten over?
  Eller skal jeg smørre PSC på lige inden jeg vil overtrække den med fondant?
  Mvh. Mette

  SvarSlet
  Svar
  1. PSC kan smøres på, så snart fyldet er stift, og når det er på, kan du overtrække med fondant lige efter :o)
   God fornøjelse!

   Slet
 88. Mange tak for det hurtige svar! :) Altså kan jeg samle kagerne fredag og overtrække med fondant og pynte - Herefter lade dem stå i køleskabet til dagen efter uden noget over.. ?

  SvarSlet
 89. Hejsa :-)
  Super fin blog med gode tips :)
  Jeg har i dag forsøgt at smøre en kage op med den nye chokolade friskost fra Arla kun blandet med flormelis og helt uden brug af smør!
  Tror du det kan holde en bærmousse inde under fondanten?
  Har du nogen erfaringer med chokolade friskosten?
  Mvh Lise

  SvarSlet
  Svar
  1. Kender ikke denne ost, så det kan jeg ikke svare på. Men skriv gerne din erfaring med den.

   Slet
 90. Hejsa

  Jeg har et problem når jeg gerne vil farve palminsmørcremen. Jeg bruge farvepasta (fra f.eks. kop og kande) som jeg blander i efter cremen er færdigblandet.
  Men når jeg så vil sprøjte det ud skal jeg være super hurtig ellers er det som om det skiller og bliver meget flydende nogle steder. Ved du hvad dette skyldes og hvordan det kan undgås?

  Mvh Brit

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har aldrig farvet PSC, så jeg kan desværre ikke hjælpe. Men har du prøvet med frugtfarve? Måske dur det :o)

   Slet
 91. hejsa...

  først og fremmest - tak for din blog, som hjalp mig meget da jeg skulle i gang og STADIG er super inspirerende at snuse rundt i..

  Jeg tillader mig lige at svare på spørgsmålet om indfarvning af PSC - det kan man sagtens! Brug pasta farve og tilsæt det inden flormelis.. No problem at all...

  Jeg har også lyst til at dele historien om hvordan jeg er lykkedes med - ved et uheld - at lave verdens bedste PSC :-D Jeg var kommet aaaalt for sent ud af starthullerne og både palmin og smør var frosset, så hvad gør en klog? Jep, det røg en tur i mikrobølgeovnen. Da smør smelter før Palmin blev det en sørgelig klumpet masse, så jeg måtte "eftersmelte" palminen (Note til mig selv; bare smelt det hver for sig!!)Derefter smed jeg det hele OG mælk og vanille-essens, i røremaskinen indtil det var en ensartet, smeltet masse. Så lige en hurtig tur i fryseren indtil det så småt begyndte at stivne og så i røremaskinen igen. Så tilsatte jeg så flormelis lidt efter lidt som jeg plejer..

  Så kom naboen lige over og jeg gik i haven og glemte da alt om røremaskinen der således fik lov at køre 8-10 minutter

  Da jeg kom ind havde jeg den fineste mælkehvide luftige PSC-skum der smurte op som en drøm, med en opvarmet palet kunne den glattes HELT ud, uden problemer...

  Jeg har i et stykke tid smurt op med neutralfromage fordi jeg synes PSCen blev lidt for tung og smøragtig, men denne her var lige i øjet og tørrer alligevel hårdt op så vi kan lave de skarpe kanter vi ikke kan lave med fromage... fantastisk!

  Undskyld det lange indlæg, men jeg blev så begejstret over mit "uheld" at jeg MÅTTE dele..

  Ha en god pinse
  Rikke

  SvarSlet
 92. Jeg skal lave firekantet kage med jordbær mousse hvilken opsmøring vil du så vælge uden det bliver for sødt. Og uden jeg skal ud og købe en masse jeg ikke kan bruge bagefter. Bage ikke lagkager så tit.

  SvarSlet
  Svar
  1. Palminsmørcreme, palmin er heller ikke så dyr, hvis resten skulle ende i skraldespanden ;o)

   Slet
 93. Hej kagemor
  Jeg er igang med at sammen sætten en lagkage som er fri for mælkeprodukter da jeg har en i min familie som har mælke allergi, men jeg mangler en opskrift på en crem som jeg kan bruge til opsmøring har du en ide til hvad man kan anvende til dette..? Og super go side forresten, er blevet vildt inspireret af dig.. :-)
  Hilsen Nann

  SvarSlet
  Svar
  1. Der kan du bruge Coop Fri (findes i Kvickly og SuperBrugsen) i stedet for smørret. Becel duer også, men jeg kan bedst lide det andet produkt. Du kan også kigge under 'Laktose fri' oppe i listen over indlæg :o)

   Slet
 94. Denne kommentar er fjernet af en blogadministrator.

  SvarSlet
  Svar
  1. Fik gemt dit spørgsmål og kan ikke få det frem igen :(
   Men svaret til hvor meget fondant er, at ca. 200 g passer til en 20 cm kage. Fondanten lægges bedst på rullet op på en fonantrulle (ell. kagerulle), og så forsigtig rulle det ud igen over kagen.

   Slet
 95. Hej!

  Sikke en dejlig side du har her :o) Jeg skal lave en kage til min søns fødselsdag, og er helt nybegynder mht fondant. Jeg får nok lidt travlt på dagen, så kan man evt. rulle fondanten til overtrækket ud en dag eller to i forvejen og rulle det sammen med bagepapir, så det er lige til at smide på kagen, eller vil det blive tørt? Figurerne i fondant kan jeg jo roligt lave i forvejen, så vidt jeg kan forstå.. Håber mit spørgsmål giver mening :o)

  Hilsen Rikke

  SvarSlet
  Svar
  1. Fondant tørrer ud, så man kan ikke gøre det klar andet end lige før det skal bruges. Men lav kagen klar dagen inden, så du kan pynte og overtrække aftenen inden :o)

   Slet
 96. Camilla J.16 august, 2012

  En god opskrift på fondant, du har. Jeg synes ikke engang, at det var svært at arbejde med :)
  Hilsen den unge kagebager

  SvarSlet
 97. Hej.

  Super side har dog et spørgsmål jeg håber du kan hjælp med.

  Da vi skal holde min søns fødselsdag på søndag har jeg tænkt mig at lave en cokoladekage i en bradepande og så skære ud som en bil og så med vanillemousse indeni.

  vil lave en almindelig smørcreme med smør og flormelis men hvor meget tror du jeg skal bruge?

  SvarSlet
  Svar
  1. :o)
   Mængderne i ovenstående opskrifter burde passe til sådan en kage.

   Slet
 98. Super bolg:)

  har lige et spørgsmål:
  Kan man bruge ucf både imellem lagene på en lagkage og som opsmøring??

  SvarSlet
 99. Kanon side! Blev så bidt, at jeg simpelthen blev nødt til at prøve selv :) Jeg har lavet Ultimate Chocolate Frosting som opsmøring, men kan det passe at det skal være ligeså tyndt som glasur - eller har jeg gjort noget forkert måske? Jeg har aldrig lavet noget der ligner sådan en kage, så ved ikke så meget :D Og skal jeg vente til det er helt størknet før jeg kan begynde på at putte fondanten på?

  Knus M

  SvarSlet
  Svar
  1. Opsmøring skal blot være et tyndt lag, som gør kagen glat. Det er bedst, at det størkner helt, ellers kan man få mast det ud af form igen, når fondanten skal på.
   :o)

   Slet
 100. Fantastisk blog!
  Hvor længe kan man gemme PSC på køl når den er blandet?
  Vh Nana

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg vil selv bruge det samme dag eller dagen efter, og ellers må det i fryseren :o)

   Slet
 101. Hvor meget rækker en portion til af f.eks. PSC? Og også de andre to opsmøringer?
  Vh Nana

  SvarSlet
  Svar
  1. PSC: 25 cm rund kage
   UCF: 20 cm rund kage
   Nutella: 30 cm rundkage
   Sådan cirka :o)

   Slet
  2. Hej Kagemor..
   Tusind tak for alle super gode fif... Det her er mit første forsøg med fondant. Jeg har en lille datter der ønsker sig en rapunzelkage til sin fødselsdag... Så må jeg se om det kan lade sig gøre... :) Så i et tidligere opslag at hendes fondant var blevet tør... Kan den godt det?? Jeg har nu lavet 3 forskellige farver, men med frugtfarve i stedet for pastafarverne. Jeg har bare erstattet noget af vandet med rød og gul frugtfarve. Det blev ganske godt. I den gule tilsatte jeg lidt citronsaft... :) Hun skal have kagen med i børnehaven, mener de er ca 20 børn og 4 voksne på stuen, så er lidt i tvivl om størrelsen på kagen... Har du evt et godt fif til fyldet, når de nu kun er 4 - 5 år... :) Mange hilsener Camilla

   Slet
  3. Jeg bruger sjældent fyld, når kagerne er til børn, bruger blot en god chokoladekage og smører gerne op med en smørcreme med kakao/nutella i :o)

   Slet
 102. Hej KageMor

  Jeg skal lave en opsmøring helt uden smør, mælk, fløde, nutella og chokolade. Jeg havde troet at jeg kunne købe laktose fri produkter, men fik at vide af hende som skulle have kagen, at det duer ikke.
  Så tænkte på palmin smørcremen, kan man lave den på ren palmin og så med rismælk. Uden smør ??? Eller hvad vil du foreslå ???

  Mvh. Luise

  SvarSlet
  Svar
  1. Måske vil det fungere, men det har jeg ikke prøvet.

   Slet
 103. Hej Kagemor
  Nu har jeg lavet kagen og fondanten.
  Smørcremen er klar til at blive rørt og smurt på.
  Nu er mit spørgsmål så:
  Skal kagen køles ned med smørcreme på, før jge lægger fondantent på?
  Eller skal fondanten på med det sammen, mens smørcremen er blød?
  På forhånd tak :-)

  SvarSlet
 104. Jeg lader den have lidt tid i køleskabet, så kanterne er helt skarpe og ikke smatter så nemt ud :o)

  SvarSlet
 105. Hej Kagemor.
  Først vil jeg gerne sige 1000 tak for en fantastisk blog den har hjulpet mig rigtig meget med mit bageri.
  Har dog lige 2 spørgsmål:
  1. Når jeg laver PSC har jeg rigtig svært ved at få alle palmin klumperne ud selvom jeg pisker det rigtig længe. Nogle tips?
  2. Når jeg smører op har jeg problemer med at fyldet blandet sig i opsmøringen. Sidste gang tog jeg noget bund der var til overs og proppede rund om kagen for at holde fyldet inde og det virkede, men findes der en nemmere metode?
  På forhånd tak.

  Mvh
  Jixiah

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak :o)
   1. Jeg bruger gerne microbølgeovnen til at smelte palminen, så den bliver godt blød, så kan du undgå klumper. Men pas på, for det kan blive meget varmt.
   2. Måske er dit fyld ikke stivnet helt, prøv at lade kagen står 1-2 timer mere i køleskabet. Ellers er der kun et at gøre, smør lidt op af gangen, og ind i køleskabet mellem opsmøringerne :o)

   Slet
 106. Hej kagemor. Kan man som opsmøringscreme bare bruge flormelis og smør? Tak for en skøn hjemmeside. :)

  SvarSlet
 107. Hej Kagemor

  Først og fremmest tusind tak for dine gode opskrifter. Jeg elsker især din bærmousse :)

  Jeg har nu prøvet at lave en kage med opsmørring nogle gange, og lidt øvelse hjælper selvfølgelig, men jeg har problemer med, at smørcremen virker meget stiv. Den er svær at smøre på, uden at den trækker en masse af fyldet med. Har du et fif til, hvordan man kan gøre den blødere eller tyndere, hvis det kan lade sig gøre? :)

  SvarSlet
 108. Jeg elsker din side :) :)
  Har nu lært at lave fondant :)
  Men det der bliver kaldt Icing er altså bare en smørcreme af en art, er det sådan jeg skal forstå det?? og hvordanlaver du den så den blot er med vanilie smag, eller kan jeg bruge en alm smørcreme med vanilie som man bruger til Cupcakes?? Jeg takker fir din side, den giver mig en masse mod og idder til kager og har allerede en bestilling her til maj mdr :) Skal lave en kage til et polterarbent, har styr på det meste, dog ikke pynten, vil have et par blomster på, men for pokker, må indrømme at det ej er det nemmeste projekt, men ved jeg nok skal få lavet den pæn :)

  SvarSlet
 109. Hej kagemor.
  Sikke en fantastisk blog :0) Jeg har lavet min første kage med fondant, men havde store problemer med opsmøringen (nutella smør creme og alm chokoladekage uden fyld) kagen smuldrede når jeg smurte op så der kom krummer i smørcremen og umuligt at lave skarpe kanter. Gjorde jeg noget forkert? eller skal jeg bare øve mig?? Tænker om smørcremen var for blød eller hård? eller om der er noget kage der er nemmere at smøre op på?
  På forhånd tak :0)

  SvarSlet
 110. Hej KageMor!

  Jeg står foran en udfordring. Jeg skal lave en kage til mors dag.
  Hun ELSKER chokolade så jeg laver selvfølgelig en chokoladekage med chokolademousse i. ;)
  Mit spørgsmål er:
  Kan jeg så bruge chokolademoussen som opsmøring også?
  Det er første gang jeg skal prøve det. Så jeg er taknemmelig for alt den hjælp jeg kan få.
  På forhånd mange tak. :)

  SvarSlet
 111. Hej. Vil den hvide fondant kunne holde chokoladefarven fra opsmøringscremen ude, eller vil den få brune felter?
  Hilsen Rikke og Helge, der skal bage bryllupskage om lidt.

  SvarSlet
 112. hej kagemor.er i tvivl om hvilke cremer jeg skal bruge i min kage.kan jeg godt lave en chokoladecreme-hindbærcreme og Toblerone eller smørcreme sammen? hvad vil du forslå så syren ik løber ud.på forhånd tak. m.v.h atiz

  SvarSlet
 113. Hej.. Jeg spørg muligvis dumt, men er helt ny i faget :) Din UCF opskrift skal der kakao i, men er det pulver, eller "rigtig" kakao? :) Og hvor stor kage kan denne omgang ca dække?
  Tak for god inspiration, og flotte ideer.. Vh Louise

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er rigtig kakao, men det andet kan sikkert også bruges :)

   Slet
 114. Hej KageMor

  jeg har en dreng med mælke allergi har du en god opskrift på en smør cream uden mælk. Det er til at smørre kage op med. Jeg har prøvet en der hedder 100 g plamtemargarine og 100 g floremelig syntes ikke den smagte så godt.

  Hilsen Tanja S.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Tanja,
   Du kan kigge under Laktose fri i menuen til venstre, der er tips til kager, fyld og opsmøring uden mælk :)
   Venlig hilsen KageMor

   Slet
 115. Hejsa

  Kan man godt bruge cheese creme frosting til at smøre en kage op med??

  Og tak for en fantastisk side du har som jeg bruger rigtig meget :-)

  Kh. Kirsten

  SvarSlet
 116. Rigtig god side som jeg har brugt ved min første fondantkage.

  SvarSlet
 117. Hej Kagemor.

  Ved du om man kan smøre en kage op med "rå" mascapone? Eller om det skal blandes med noget før det bliver godt inde under fondant? Vil gerne have skarpe linjer.

  MVH. Tanja

  SvarSlet
 118. Når du skriver rigtig kakao, er det så den helt mørke kakaopulver eller er det kakaomælk ? :-)

  SvarSlet
 119. Hej. Jeg er i gang med min bryllupskage og jeg har valgt en der kan fryses, så den kan laves i god tid. Jeg er dog i tvivl om hvorvidt jeg skal lade den tø op før jeg smøre den op, eller om jeg kan gøre det mens den er frossen?

  SvarSlet
 120. hejsa. jeg skal lave en kage der måler 30x40cm hvor stor portion af nutella smørcreme skal jeg lave
  vh linda

  SvarSlet
 121. Jeg har prøvet at lave psc med kakao, den , blev ok
  i smag og udseende, når jeg smager på det knaser det , selvom jeg har prøvet at tilsætte varmt vand, hvad gør jeg galt?

  SvarSlet